2017-07-06

8 (typ) sätt att förvandlas till ett kreativt mastermind!


Ett kreativt (?) mastermind och hennes manlige betjänt

Så du vill bli kreativ? Fram med penslarna, staffliet och din uppsättning med workshop moodcards (vad det nu är) och vänta in den gudomliga inspirationen! Waaaaah! (när du läser det så ska du höra ett ljudet av en felmeddelande-mistlur i huvudet) Fel, fel fel jättefel!

Jag har ett mycket bättre sätt att bli kreativ! Det bygger på åtta enkla (fast egentligen jättearbetssamma) steg. För att illustrera min metod ska jag ta avstamp i min späda barndom. Håll i hatten för nu kör vi!


Men vänta nu, innan vi börjar så måste vi kolla in det här briljanta citatet:



“You can't use up creativity. The more you use, the more you have.” 

― Maya Angelou

Alltså: ju mer du gör kreativa grejer, desto enklare blir det att vara kreativ. Kom ihåg det, alla barn!

I alla fall, NU kör vi!


Kapitel ett- de späda åren


Vi skulle ju börja med mig som barn. Och så här var det: Som barn var jag, liksom de flesta andra barn extremt kreativ. Jag byggde kojor, gjorde experiment, testade grejer, byggde skulpturer i lera och målade, ritade, skissade. Osv. Ja, kort sagt så var jag väldigt kreativ. Jag kom på att jag ville bli konstnär och när jag slutade gymnasiet så sökte jag in till Konstfack. Epic win? Waaaah! Epic fail.

Dumma Konstfack, förstod du inte att jag, en 18-åring osnuten unge var ett geni!?!?!


Jag kom inte in och blev därför #skitsur. Jag bestämde mig för att jag skulle faaaaan aldrig måla eller rita igen. Det höll jag inte fast vid, men jag kom aldrig igång igen. Inte på riktigt och så här i efterhand har jag insett varför. Mitt misslyckande i att vara kreativ går att punkta ner i en behändig bulletlist:


  • Jag hade inte roligt, utan fokuserade på grunderna. Försökte rita perfekta cirklar med perfekt lagda skuggor istället för att ha roligt och experimentera.
  • Jag hade stora planer. Muralmålningar, jätteprojekt, värsta jäkla grejerna skulle jag göra!
  • Jag hade orealistiska förväntningar på det jag producerade och blev därför jämt besviken på mig själv.

Kapitel två- fast forward till julen 2011


Julen 2011 var jag gift med in fantastiska fru (se bilden nedan) i några år och som den underbara och smarta människa hon är så vet hon nu och visste då exakt vad jag behövde. Nämligen en bok.


Min fru i den mössa hon bär praktiskt taget dagligen.




Vad var det för bok kan man fråga sig, jo en bok som heter kreativitetskalendern (den går tyvärr inte att köpa längre). I den boken får man ett uppdrag för varje dag i ett år. Man ska göra något kreativt och oväntat som att spela ett instrument man inte kan eller rita en katt genom att bara använda toapapper. Typ. Kul koncept, tyckte jag! 

Men att göra det någon annan hittat på kändes mossigt, så jag startade en blogg som heter 30minuterskonst. Mitt projekt gick ut på att jag varje dag skulle påbörja och avsluta ett konstverk. I ett helt år. Ärligt talat så kändes det rätt läskigt faktiskt. Skulle jag klara det? (Spoileralert: jag klarade det).

Varje "konstverk" skulle bli klart på max 30 minuter.

Varför just 30 minuter? Varför inte en timma eller två? Jo för jag hade en extremt intensiv (och underbar) son (som fortfarande är extremt intensiv och underbar) och hade en till unge på ingång. 30 minuter var ungefär vad jag hade och 30 minuter finns det praktiskt taget alltid tid för.

Första månaden hade jag ångest som tusan: 365 konstverk på ett år, hur ska jag kunna komma på så mycket!?

Andra månaden kände jag mig mer trygg, idéerna rullade på och det kändes rätt kul

Efter sista månaden var jag så jäkla pepp på att måla och rita och göra all möjlig konst att jag har fortsatt sedan dess.

Det här upplägget ledde till 

en gigantisk ökning av min kreativa förmåga!

Vad var det då som hade hänt? Jo, utan att veta om det så hade jag tagit fram ett upplägg och skapat en kreativitetsanläggning med mitt årslånga projekt som stenhård coach. Och coachen hade (visade det sig) åtta sätt att göra mig kreativ.

Håll i hatten för nu börjar kapitel tre!!

Kapitel tre- nu kommer äntligen texten som det hela handlar om, nämligen ungefär åtta sätt att bli löjligt mycket mer kreativ än man redan är!


Steg ett- sätt upp tydliga ramar!

Mitt projekt skulle pågå exakt ett år och där varje iteration fick pågå max trettio minuter. Inte mer. Inte mindre. Det här gjorde att jag enkelt kunde se framför mig både omfattningen både i kalendertid och i hur lång tid varje iteration skulle ta. Projektet blev hanterbart och det var enkelt att mäta progressen. 



Projektstart till projektavslut

Steg två- släpp prestigen!

Om du gör en grej om dagen i ett helt år och den grejen får ta max en halvtimma så måste du helt enkelt släppa prestigen. Det kommer att bli fult. Du kommer att göra asdåliga grejer. Men sakta, sakta så kommer de asdåliga grejerna bli lite lite bättre tills ett mästerverk från början av året ser ut som ett misslyckande från slutet av året. Det hade aldrig gått att utvecklas om jag inte helt enkelt släppt prestigen.

Sjukt fula hundar. Men: det blev något och några dagar senare försökte jag igen.


Då gick det lite bättre.


Steg tre- våga experimentera

Det här var en rätt enkel grej för mig för jag har aldrig riktigt brytt mig om regler för reglernas skull. Exempel:  en riktig akvarellist använder inte vit täckfärg, för då har man inte "sparat ut" vitt från pappret. Men buhu då, jag målar väl med vit färg om jag vill (hashtag rebell)!!. Att göra experiment och glädjas åt när det går åt skogen var en viktig del av att bli mer kreativ. Till exempel: Om jag kombinerar ett en träningsapp med ockulta symboler, vad får jag då? Jo ett pentagram uppritat av runkeeper:


Vid pentagrammets makt!


Steg fyra- Våga misslyckas!

Den någorlunda begåvade läsaren ser att den här punkten hänger ihop med "Släpp prestigen", men att just våga misslyckas är något jag vill trycka lite extra på. Sluta safe:a. Om du aldrig misslyckas så har du aldrig tagit ut svängarna och om du inte tar ut svängarna så kommer du aldrig att upptäcka något nytt. Grejer går åt skogen, designkoncept kraschar och brinner, men hur kan man utvecklas om man inte misslyckas? Svar: det kan man inte! Kolla på de orimligt fula ögonen nedan (jag skäms fan fortfarande över den här katastrofala bilden).


Fula, fula fula!


Steg fem- snabba leveranser!

Snabba leveranser? Är detta någon sorts Lean UX-kurs jag trillat in i? tänker den förvirrade läsaren. Svaret är nej. Men också ja. Återkommer till det lite senare (oooh vad spännande!!!). Genom att jag langade ut en grej om dagen så gick det också löjligt fort att utvecklas: "Jaha, det blev fult när jag ritade skuggor sådär, jaja, imorgon testar jag ett nytt sätt" 365 (eller tydligen 374) leveranser senare så hade jag utvecklats tekniskt såväl som innovationsmässigt i en löjligt hög takt.

374 leveranser på ett år. Helt ok, ändå.

Steg sex- kombinera!

Hänger såklart ihop med "Våga experimentera", men jag tycker att experiment och kombinationer inte är riktigt samma sak. Hur som helst, genom att kombinera synbart okombinerbara saker så uppstod väldigt roliga resultat. Vad händer exempelvis om man kombinerar kex med tv-spel från 80-talet? Jo nedanstående händer:


Blipp-blopp!

Eller om man kombinerar grundskolans handstilslektioner med munhygien:


Tooooothpaste


Steg sju- testa på användare!

Nu blir det lite fusk, för nu tar jag upp grejer som hände efter det här första året, men det struntar jag i. Det här är ju min blogg, eller hur? Hur som helst. 2013 hade jag min första utställning. Sedan dess har jag ställt ut min konst flera gånger. Det är otroligt spännande och läskigt, men framför allt tvingar det mig att pusha gränserna för vad jag kan och förmår att göra. Ska jag ställa ut något så vill det till att det är något jag är stolt över. Och då anstränger man sig lite extra!



Läskigt att testa, men kul också!


Steg åtta- Lansera grejer! 

Slutligen då: se till att lansera saker. Jag har vid två tillfällen kört kickstarter-projekt. Argumentet är det samma som "Testa på användare": om man utsätter sig för att faktiskt lansera saker så tänder man till lite extra. Det man kanske inte var så jättebra på ser man till att spetsa till och där man är duktig ser man till att excellera. 



Tentakler och skräck, i en kickstarterkampanj nära dig






Så, med dessa åtta enkla steg kan även du bli ett kreativt mastermind! Chocka grannen redan ikväll genom att göra en fet jäkla graffitimålning på hens ytterdörr! Hänvisa till mig om det blir tjafs!

Slutklämmen a.k.a "Vi knyter ihop säcken"

Jag nämnde tidigare att det här på sätt och vis kanske påminner om moderna arbetsmetoder när det gäller att skapa tjänster, och det är såklart ingen slump att jag tar upp det här i den här bloggen. 

De här åtta knepen har tydliga kopplingar till exempelvis hur man arbetar agilt eller med Lean UX. 

De här åtta knepen går såklart att använda när du designar en ny tjänst eller produkt och jag kan ärligt säga att tack vare de här åtta knepen så har jag blivit en avsevärt mycket bättre designer.


Om man tycker att den här textväggen är på tok för pratig så har jag satt ihop den här lilla lathunden. Håll till godo, den är gratis bara för dig, my friend! Den kommer (kanske) att förändra ditt liv!!



Åtta sätt att bli kreativ!!






Inga kommentarer: